Hvorfor Empty Step?

Empty step eller tomt skritt refererer til den måten vi beveger oss på i tai chi. Hver gang vi skal flytte oss fremover, lar vi vekten synke ned fra hodet gjennom ryggeraden, inni låret og ned til foten. Denne tilsynelatende enkle prosessen forutsetter god balanse, en fleksibel ryggsøyle, åpne hofter og sterke lår. Det krever også konsentrasjon og avspenning. Når alt har synket ned tar vi et "tomt skritt" og deretter overfører vi gradvis vekten til den andre foten.

Tai chi er en eldgammel treningsform som stammer fra Kina. Tradisjonelt var undervisningen holdt innenfor familier eller begrenset til noen få utvalgte elever. I løpet av de siste fem tiårene har flere tai chi mestre flyttet fra Kina til Vesten og dette har åpnet opp undervisningen til en mye bredere krets.

I dag finnes det utallige forskjellige tolkninger av tai chi. Noen legger vekt på kampsport, andre på meditasjon. Den stilen som Ann Danaiya Usher praktiserer ble dannet av en taoistisk munk fra Hong Kong, Moy Lin Shin, som flyttet til Canada i slutten av 1960-tallet.

Ann har en veldig konkret og praktisk tilnærming til bevegelsene og undervisningen. Hun fokuserer på å trene styrke, balanse, koordinasjon og fleksibilitet. Øvelsene er krevende både fysisk og mentalt. Ettersom elevene lærer å slappe av mens de utøver tai chi, øker intensiteten og effekten av bevegelsene. Kampsport er ikke hovedformålet. Men selvforsvars elementene ligger i alle bevegelsene og bidrar til at kroppens struktur er alltid sterk og i balanse med seg selv, uten å anstrenge.